Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Kimchi

ÖvrigtPosted by Carina Fjällborg Sun, February 11, 2018 09:53:34
Ias Kimchi

Kimchi är syrade, chiliheta grönsaker som salladskål, morötter, purjo, rättika etc. Fantastiskt gott till poké-bowls eller grillat.

Ingredienser till Ias kimchi:

1 salladskål à 750 g
0.75 dl grovsalt
vatten

Dela salladskålen på längden i 2 eller 4 delar. Lägg dem i en form eller bunke. Strö salt mellan bladen och fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker kålen. Lägg en tallrik med tyngd över. Saltet och tyngden kommer att dra ut vätskan ur kålen så att vätskenivån höjs. Låt stå ca 12 timmar eller över natten.



1/2 liten purjolök
2 morötter
1 rättika
4 vitlöksklyftor
2 thailändska chili
1 msk hackad färsk ingefära
1 msk cayennepeppar
1/2 msk strösocker
1/2 msk thailändsk fisksås

Skär bort rotstocken på salladskålen, skölj bladen och låt rinna av i durkslag
Skala och skiva rättika och morötter tunt på en mandolin eller strimla dem.
Skölj och skiva purjo i 2-3 cm länder. Hacka vitlök, ingefära och chili (med fröna urtagna) fint.
Blanda allt i en skål tillsammans med socker, fisksås och cayennepeppar.

Lägg ut salladskålen på ett stort fat blad för blad och smeta på röran. Se till så att varje blad är täckt. OBS! Använd plasthandskar. Röran är riktigt chilihet.
Lägg allt i en väl rengjord och desinficerad burk. Pressa ner kålen
och röran så att vätskan står över dem. Det ska vara så lite luft som möjligt kvar i burken. Låt burken gärna stå ett dygn i rumstemperatur innan den ställs i kylen. Efter ca 2 veckor är den klar att avnjutas.



  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.