Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Finska rotsakslådor

JulPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:21:37

Ingen jul utan mammas finska rotsakslådor: Porkkanalaattikko (morotslåda) och Lanttulaattikko (kålrotslåda). De passar bra till köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och julskinka . Det finns många varianter på finska rotsakslådor, men dessa är mina barndoms smaker. Det går alldeles utmärkt att tillaga dem flera dagar i förväg och frysa ogräddade för att ta fram några timmar innan de ska serveras. Allt för att minska julstressen. Vilket jag gjort idag och därför får ni hålla tillgodo med foton på ogräddade lådor smiley

Porkkanalaattikko

(finsk morotspudding)

1 kg morötter

skala morötterna och dela dem i 4-5 bitar. Koka dem i lättsaltat vatten.

1 dl grötris

2 dl vatten

1 krm salt

Under tiden kokas riset i en annan kastrull.

När morötterna är mjuka hälls vattnet av och morötterna mosas grovt. Låt svalna. När morötterna svalnat blandas de med riset och

1/2 - 1 dl standardmjölk

1 tsk sirap

ev mera salt

Häll blandningen i en ugnssäker, smord form. Strö över ströbröd. Hit kan rätten förberedas flera dagar i förväg och sedan frysas in. Ta fram morotspuddingen några timmar innan servering och låt tina i rumstemperatur. Klicka på smör och grädda i 200 grader i ca 40 minuter eller tills puddingen fått färg.

Lanttulaattikko

(finsk kålrotspudding)

1 kg kålrot

200 g potatis

Skär kålrot och potatis i stora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. När de är mjuka hälls vattnet bort och kålroten och potatisen mosas grovt. När moset svalnat blandas det med

2 dl grädde

2 dl mjölk

1/2 dl ströbröd

2 msk mörk sirap

1/4 tsk malen muskotnöt

2 ägg

Häll blandningen i en ugnsfast, smörad form. Strö över ca 1/2 dl ströbröd. Hit kan rätten förberedas flera dagar i förväg, frysas ner och tas fram i rumstemperatur några timmar innan servering. Klicka över ca 25 g smör. Grädda i 200 grader i ca 40-50 minuter eller tills puddingen fått fin färg.

Olkaa hyvä

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.