Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Julgodis

JulPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:16:34

Hemgjord julgodis har en framträdande roll hos oss och jag ska dela med mig av mina favoriter: Espressoknäck, Dadlar Tusen och en Natt, lakritskola, vita fikonbollar och så Rocky Road fudge.

Jag börjar med den sistnämnda:

Rocky Road fudge med kondenserad mjölk

200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
25 g smör
397 g kondenserad mjölk
1 krm Bourbon äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

2,5 dl rostade jordnötter

2,5 dl minimashmallows

Om man kokar en burk kondenserad mjölk i 2 timmar så får man kola. Nu står det inte att den ska kokas till kola i något av de många recept på Rocky Road som jag hittat på nätet, men eftersom jag har en benägenhet att läsa recepten efter att jag tillagat något, så hann jag halvvägs innan jag såg att det ingenstans står att den ska kokas innan den blandas med chokladen. Nåja Leila Lindholms fantastiskt goda Rocky Road innehåller Dumlekola istället för kondenserad mjölk så det kan ju inte vara helt fel att koka den till kola...

Eftersom jag blev osäker på huruvida den skulle kokas till kola eller ej, tog jag upp burken efter en timme,öppnade den försiktigt och hällde över den nu något kolaliknande mjölken i en bunke. Jag bröt choklad i mindre bitar och rörde om tills de smält, vilken gick väldigt snabbt tack vare den heta kolan. Sedan i med smöret och rörde om ordentligt. Sist i med Bourbon vaniljpulver. Om man inte har äkta vaniljpulver hemma så går det naturligtvis lika bra med vaniljsocker.

Under tiden rostade jag jordnötter i en gjutjärnspanna i ca 15-20 minuter på låg värme. Jordnötterna blandades i smeten och sist rörde jag försiktigt ner mashmallows. Det fanns inga minimashmallows i min butik, så jag köpte vanliga och klippte dem i småbitar (sockerbitsstora).

Ett bakplåtspapper i en långpanna viks till en 'låda' ca 20x25 cm och smeten hälls i. Jag garnerade kakan med lite extra jordnötter och mashmallows innan jag ställde den i kylen för att sedan den svalnat skära den i bitar.

Nu kommer det svåraste momentet: Att låta bli att äta upp allt innan julafton! Och jag tror faktiskt att man får det bästa resultatet om man kokar den kondenserade mjölken till kola.

Espressoknäck (ca 75 st)

Det här receptet hittade jag i Allt om Mat 18/99 och det har kommit att bli ett stående inslag på mitt gottebord till jul.

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

50 g smör

Kokas i en traktörpanna eller vid tjockbottnad kastrull utan lock tills knäcksmeten kommer upp i 121 grader, vilket kan ta allt från 20 minuter till - som idag - 2 timmar. Man ska inte röra så mycket i en knäcksmet och det ska bubbla över hela ytan. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet: droppa i lite knäcksmet i en kopp med kallt vatten. Om det går att rulla ihop till en fast kula är knäcksmeten färdig.

2 msk espressopulver

1 msk vatten

Blandas i en liten kopp och rörs ner i knäcksmeten.

1 dl skållad hackad mandel

strös i knäckformarna och knäcksmeten fördelas i formarna med hjälp av en dessertsked och en tesked. Om man fördelar mandelhacket i knäckformarna istället för att blanda det i smeten får man mer stadga i formarna när de ska fyllas och de välter inte lika lätt. Låt stelna och förvara i kyl eller frys.

Dadlar Tusen och en Natt

Dessa ljuvliga dadlar smakade jag första gången när min syster hade med dem på julafton för två år sedan. Mycket enkla att göra och jag lovar: de kommer att göra succé på gottebordet!

24 dadlar utan kärnor

200 g mandelmassa

1 -2 msk rom eller apelsinblomsvatten (pressad apelsin går också bra)

4 msk Nutella

100 g smält mörk choklad

Börja med att blanda rom eller apelsinblomsvatten med mandelmassan. Lägg i 1/2 tsk Nutella i botten på dadeln. Forma mandelmassan till samma form som dadeln i något mindre storlek. Tryck sedan in den i dadeln och forma till den så att den blir något sånär jämn. När alla dadlarna är fyllda smältes chokladen i vattenbad och dadlarna doppas i och läggs i små veckade kakformar för att stelna.

Lakritskola

Detta var första gången jag gjorde kola och de blev inte helt lyckade på grund av att jag ledsnade på att vänta... Då kolasmetet kokat i 1 1/2 timme och jag gjort kulprovet med lyckat resultat trodde jag att termometern helt enkelt pajat och inte visade rätt antal grader. Det hade den inte... Kolan blev mer som fudge och jag räddade den genom att doppa bitarna i ljus choklad.

Så kom ihåg att koka kolasmeten till den når 121 grader! Vid 116 grader blir det fudge och det är visserligen gott det också - men har inte kolans seghet och det är ju den man är ute efter, eller hur?

Lakritskola

2.5 dl grädde
250 g socker
2 1/2 msk sirap
1 msk glykos
25 g smör
3 tsk lakritspulver Kung Markatta

100-200 g smält ljus choklad

Koka allt utom lakritspulvret i en traktörpanna eller i en vid tjockbottnad kastrull. Kolasmeten ska bubbla över hela ytan och man ska helst inte röra för mycket i den. När kolasmeten nått 116-121 grader blandas lakritspulvret i. För att få det jämnt utrört i smeten kan man använda en visp.

Gör en form 15 x 20 cm av bakplåtspapper genom att vika upp kanterna och snurra hörnen så att kanterna hålls uppe. Häll i smeten och låt stelna i kyl - eller utomhus.

När kolan stelnat klipps eller skärs kakan i bitar som doppas i den smälta chokladen och får sedan svalna i kyl - eller utomhus. De kan då förvaras i en burk staplade på varandra. Om man inte vill doppa dem i choklad måste man vira in dem i exempelvis bakplåtspapper. Jag doppade hälften av dem i 100 g choklad och resten virade jag in i bakplåtspapper.

Vita fikonbollar (ca 25 st)

20 torkade fikon

200 g mandelmassa

1 msk pressad saft av 1 apelsin

(ev 1 msk rom)

200 g vit choklad

Ta bort det hårda skaftet från fikonen och kör sedan i matberedare tillsammans med mandelmassan. Tillsätt den färskpressade apelsinsaften. Rulla små bollar och lägg dem på bakplåtspappet. Bryt chokladen i mindre bitar och smält i en djuptallrik över vattenbad. Doppa fikonbollarna i chokladen och låt svalna helt innan de förpackas i en burk.



  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.