Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Ias Jukkasbröd

BakatPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:00:56

Detta bröd bakas överallt i byarna i Tornedalen och får då namn efter byn där de bakas. Eftersom jag är uppvuxen i Jukkasjärvi får det naturligtvis heta Jukkasbröd. Det finns lika många recept på detta bröd som det finns hushåll. Jag har testat mig fram till detta recept genom mamma Airis och svärmor Helvis.

I vårt hushåll är det patron som står för bakandet av dessa platta brödkakor eftersom han gör det med den äran. Ingen jul utan Lassebröd.

Ias Jukkasbröd (eller Lassebröd)

(ca12 stora brödkakor)

2 jäst

2 dl ekologisk standardmjölk

1 l vatten

100 g smör

2 dl brödsirap

1/2 - 1 msk salt

1 dl Fibrex

ca 1 l ekologisk rågsikt

ca 2 l ekologisk vetemjöl special

Börja med att smälta margarinet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölk och vatten. smula ner jästen i en bunke eller i en hushållsassistent om du har en. Tillsätt 1 msk sirap. Rör tills jästen smält.

Tillsätt sedan resten av sirapen, salt, Fibrex, rågsikt och sist vetemjöl special. Häll inte i allt mjöl på en gång utan prova dig fram till rätt konsistens. Degen ska bli ganska lös. Bara precis så att det inte fastnar på fingret när man trycker lite. Låt assistenten gå i minst 5 minuter. På så sätt blir brödet härligt segt.

Låt degen jäsa i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ut luftbubblorna. Dela degen i 12 bitar och gör 'ämnen' genom att rulla en degbit under kupad hand tills det känns som om degen 'växer'. Lägg ämnena under bakduk och kavla ut dem med en kruskavel till 1/2 - 1 cm tjocklek.

Det är i detta moment som patron är oslagbar! Han får sina brödkakor tunna och sega - utan att bli torra och hårda - precis som jag vill ha dem. Men om man föredrar tjockare brödkakor så låter man helt enkelt bli att kavla dem så tunt. Lägg mellan bakdukar att jäsa en andra gång.

Värm upp ugnen till maxtemperatur under tiden. Helst ska du ha en ugn som går upp till 300 grader. Har du en pizzasten är det ett ypperligt tillfälle att använda den. (I så fall måste brödkakorna göras något mindre. Du får då ut 15 kakor)

När alla kakorna är utkavlade har den första hunnit jäsa färdigt, så då är det bara att börja grädda. Stjälp upp brödet på en brödspade, nagga den ordentligt och skjuts in i ugnen på den upphettade bakplåten eller bakstenen.

Grädda i ca 5 minuter tills brödet fått fin färg.

När brödet fortfarande är varmt brukar jag riva loss en bit, dela den och fylla med smör och kaviar. Tillsammans med ett glas iskall mjölk är det himmelskt gott!


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real





The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.