Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Mammas blåbärspaj på vetedeg

BakatPosted by Carina Fjällborg Sun, February 11, 2018 10:51:23


Gör en vanlig vetedeg med kardemumma:

1 jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
150 g smör
ca 13-15 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull eller i mikro och tillsätt mjölk. Blanda jäst med salt. Rör om tills jästen smält. Tillsätt den ljumma mjölk-och smörblandningen, socker och kardemumma under omrörning. Tillsätt mjölet lite i taget. Den mindre mängden om du använder hushållsassistent.
Låt degen jäsa övertäckt på en varm plats. När degen jäst till dubbel storlek tas den upp på bakbord och knådas lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen så att den blir ca 5 cm större på alla sidor än en långpanna. Täck långpannan med bakpapper och lägg den utkavlade degen på.

12-14 dl färska blåbär
2 dl strösocker
3 msk potatismjöl

Blandas i en plastpåse och fördelas över degplattan. Vik kanterna över blåbären som bilden visar.
Gör rutmönstret av degremsor genom att snurra degbitar från den andra halvan av degen och sedan kavla ut dem tunt. (Det går bara åt lite av degen. Resten kan man göra bullar av)
Lägg dem över blåbären och 'klistra fast' dem genom att fukta änderna lätt och trycka fast dem i degkanterna.
Pensla degremsorna och kanterna med ett uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader varmluft eller 225 grader i vanlig ugn tills blåbären börjat bubbla och kanterna och degremsorna fått färg. Låt svalna under bakduk innan den skärs i rutor.
Vi äter den som den är till kaffet, en visst kan man ha vispgrädde eller glass till.



  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post110

Halstrad fisk

FjällrödingPosted by Carina Fjällborg Sun, February 11, 2018 10:14:18
Enklast möjliga tillagning av fisk - och kanske det godast -är att halstra över öppen eld. Är man ute i naturen saltar man invändigt och trär upp fisken på en pinne och halstrar över glöden. Har man folie med kan man även lägga på andra örtkryddor, några citronskivor och en klick smör. Vill man inte använda folie så går det alldeles utmärkt med tidningspapper som man först blöter och sedan virar runt fisken och lägger direkt på glöden.







  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post109

Kimchi

ÖvrigtPosted by Carina Fjällborg Sun, February 11, 2018 09:53:34
Ias Kimchi

Kimchi är syrade, chiliheta grönsaker som salladskål, morötter, purjo, rättika etc. Fantastiskt gott till poké-bowls eller grillat.

Ingredienser till Ias kimchi:

1 salladskål à 750 g
0.75 dl grovsalt
vatten

Dela salladskålen på längden i 2 eller 4 delar. Lägg dem i en form eller bunke. Strö salt mellan bladen och fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker kålen. Lägg en tallrik med tyngd över. Saltet och tyngden kommer att dra ut vätskan ur kålen så att vätskenivån höjs. Låt stå ca 12 timmar eller över natten.



1/2 liten purjolök
2 morötter
1 rättika
4 vitlöksklyftor
2 thailändska chili
1 msk hackad färsk ingefära
1 msk cayennepeppar
1/2 msk strösocker
1/2 msk thailändsk fisksås

Skär bort rotstocken på salladskålen, skölj bladen och låt rinna av i durkslag
Skala och skiva rättika och morötter tunt på en mandolin eller strimla dem.
Skölj och skiva purjo i 2-3 cm länder. Hacka vitlök, ingefära och chili (med fröna urtagna) fint.
Blanda allt i en skål tillsammans med socker, fisksås och cayennepeppar.

Lägg ut salladskålen på ett stort fat blad för blad och smeta på röran. Se till så att varje blad är täckt. OBS! Använd plasthandskar. Röran är riktigt chilihet.
Lägg allt i en väl rengjord och desinficerad burk. Pressa ner kålen
och röran så att vätskan står över dem. Det ska vara så lite luft som möjligt kvar i burken. Låt burken gärna stå ett dygn i rumstemperatur innan den ställs i kylen. Efter ca 2 veckor är den klar att avnjutas.



  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post108

Afghanska koftas i kryddig tomatsås

AfghansktPosted by Carina Fjällborg Sat, March 21, 2015 12:18:25

Afghanska köttbullar (8-10 portioner)


500 g nöt- eller älgfärs
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk koriander eller
1 msk krossad koriander
1/2 msk salt
1 tsk spiskummin

Finhacka löken och pressa vitlöken och blanda ner kryddorna i färsen. Blanda ordentligt och forma den till fina köttbullar.

Tomatsås:

3-4 msk olivolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 msk kofta masala eller
1 msk garam masala
1 chili
1 dl vatten

Finhacka löken och stek i oljan. Hacka chillin och ta bort kärnorna om du använder thailändsk chili, som är mycket starkare än de stora chilifrukterna. Tillsätt efter någon minut den finhackade chilin och finhackad vitlök och stek tills vitlöken fått färg.

Häll därefter i de krossade tomaterna och salta. Tillsätt kofta Masala/garam masala och lägg på lock. Låt koka i 7-9 minuter. Tillsätt därefter köttbullarna och rör om.

Häll på vattnet och låt sjuda ca 10 -15 minuter. Servera med basmatiris, sallad Shirazi och naan barbari. Se recept under övriga afghanska rätter.









  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post107

Renskavsteriyaki

JapansktPosted by Carina Fjällborg Fri, February 20, 2015 11:29:01

Ias Renskavsteriyaki (4 pers)

När jag var på den samiska experimentverkstan i Jokkmokk i oktober 2013 lagade Dan Jåma en fantastiskt god renskavsteriyaki. Mycket enkel att göra och klart omväxlande till traditionell renskavspanna. Den har inspirerat mig till den här hetare varianten som har blivit en favorit i familjen. Snabb att svänga ihop när man kommer hem från jobbet, trött och hungrig.

2 finhackade vitlöksklyftor

1 hackad gul lök

märg eller feta från ren (alt rapsolja och smör)

500 g renskav

Stek lök och vitlök på hög värme under omrörning till den är brynt. Tillsätt renskaven och bryn den. Blanda i

1 msk färsk riven ingefära

1 färsk röd chilifrukt

och rör om.

Blanda teriyakisåsen:

1 dl japansk soja

0,5 dl mirin

4 msk vatten

blandas med renskaven och får puttra i några minuter.

1 påse salladslök

skärs diagonalt i långa bitar och blandas i innan servering.

50 g sesamfrön

rostas i en gjutjärnspanna under omrörning till de blir gyllenbruna och strös över renskavsteriyakin.

Servera med jasminris och en råkostsallad med vitvinsvinägrett.






  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post106

Finska rotsakslådor

JulPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:21:37

Ingen jul utan mammas finska rotsakslådor: Porkkanalaattikko (morotslåda) och Lanttulaattikko (kålrotslåda). De passar bra till köttbullar, prinskorv, revbensspjäll och julskinka . Det finns många varianter på finska rotsakslådor, men dessa är mina barndoms smaker. Det går alldeles utmärkt att tillaga dem flera dagar i förväg och frysa ogräddade för att ta fram några timmar innan de ska serveras. Allt för att minska julstressen. Vilket jag gjort idag och därför får ni hålla tillgodo med foton på ogräddade lådor smiley

Porkkanalaattikko

(finsk morotspudding)

1 kg morötter

skala morötterna och dela dem i 4-5 bitar. Koka dem i lättsaltat vatten.

1 dl grötris

2 dl vatten

1 krm salt

Under tiden kokas riset i en annan kastrull.

När morötterna är mjuka hälls vattnet av och morötterna mosas grovt. Låt svalna. När morötterna svalnat blandas de med riset och

1/2 - 1 dl standardmjölk

1 tsk sirap

ev mera salt

Häll blandningen i en ugnssäker, smord form. Strö över ströbröd. Hit kan rätten förberedas flera dagar i förväg och sedan frysas in. Ta fram morotspuddingen några timmar innan servering och låt tina i rumstemperatur. Klicka på smör och grädda i 200 grader i ca 40 minuter eller tills puddingen fått färg.

Lanttulaattikko

(finsk kålrotspudding)

1 kg kålrot

200 g potatis

Skär kålrot och potatis i stora bitar. Koka dem i lättsaltat vatten. När de är mjuka hälls vattnet bort och kålroten och potatisen mosas grovt. När moset svalnat blandas det med

2 dl grädde

2 dl mjölk

1/2 dl ströbröd

2 msk mörk sirap

1/4 tsk malen muskotnöt

2 ägg

Häll blandningen i en ugnsfast, smörad form. Strö över ca 1/2 dl ströbröd. Hit kan rätten förberedas flera dagar i förväg, frysas ner och tas fram i rumstemperatur några timmar innan servering. Klicka över ca 25 g smör. Grädda i 200 grader i ca 40-50 minuter eller tills puddingen fått fin färg.

Olkaa hyvä

  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post105

Julgodis

JulPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:16:34

Hemgjord julgodis har en framträdande roll hos oss och jag ska dela med mig av mina favoriter: Espressoknäck, Dadlar Tusen och en Natt, lakritskola, vita fikonbollar och så Rocky Road fudge.

Jag börjar med den sistnämnda:

Rocky Road fudge med kondenserad mjölk

200 g mörk choklad
200 g ljus choklad
25 g smör
397 g kondenserad mjölk
1 krm Bourbon äkta vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)

2,5 dl rostade jordnötter

2,5 dl minimashmallows

Om man kokar en burk kondenserad mjölk i 2 timmar så får man kola. Nu står det inte att den ska kokas till kola i något av de många recept på Rocky Road som jag hittat på nätet, men eftersom jag har en benägenhet att läsa recepten efter att jag tillagat något, så hann jag halvvägs innan jag såg att det ingenstans står att den ska kokas innan den blandas med chokladen. Nåja Leila Lindholms fantastiskt goda Rocky Road innehåller Dumlekola istället för kondenserad mjölk så det kan ju inte vara helt fel att koka den till kola...

Eftersom jag blev osäker på huruvida den skulle kokas till kola eller ej, tog jag upp burken efter en timme,öppnade den försiktigt och hällde över den nu något kolaliknande mjölken i en bunke. Jag bröt choklad i mindre bitar och rörde om tills de smält, vilken gick väldigt snabbt tack vare den heta kolan. Sedan i med smöret och rörde om ordentligt. Sist i med Bourbon vaniljpulver. Om man inte har äkta vaniljpulver hemma så går det naturligtvis lika bra med vaniljsocker.

Under tiden rostade jag jordnötter i en gjutjärnspanna i ca 15-20 minuter på låg värme. Jordnötterna blandades i smeten och sist rörde jag försiktigt ner mashmallows. Det fanns inga minimashmallows i min butik, så jag köpte vanliga och klippte dem i småbitar (sockerbitsstora).

Ett bakplåtspapper i en långpanna viks till en 'låda' ca 20x25 cm och smeten hälls i. Jag garnerade kakan med lite extra jordnötter och mashmallows innan jag ställde den i kylen för att sedan den svalnat skära den i bitar.

Nu kommer det svåraste momentet: Att låta bli att äta upp allt innan julafton! Och jag tror faktiskt att man får det bästa resultatet om man kokar den kondenserade mjölken till kola.

Espressoknäck (ca 75 st)

Det här receptet hittade jag i Allt om Mat 18/99 och det har kommit att bli ett stående inslag på mitt gottebord till jul.

2 dl strösocker

2 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

50 g smör

Kokas i en traktörpanna eller vid tjockbottnad kastrull utan lock tills knäcksmeten kommer upp i 121 grader, vilket kan ta allt från 20 minuter till - som idag - 2 timmar. Man ska inte röra så mycket i en knäcksmet och det ska bubbla över hela ytan. Om du inte har en termometer kan du göra kulprovet: droppa i lite knäcksmet i en kopp med kallt vatten. Om det går att rulla ihop till en fast kula är knäcksmeten färdig.

2 msk espressopulver

1 msk vatten

Blandas i en liten kopp och rörs ner i knäcksmeten.

1 dl skållad hackad mandel

strös i knäckformarna och knäcksmeten fördelas i formarna med hjälp av en dessertsked och en tesked. Om man fördelar mandelhacket i knäckformarna istället för att blanda det i smeten får man mer stadga i formarna när de ska fyllas och de välter inte lika lätt. Låt stelna och förvara i kyl eller frys.

Dadlar Tusen och en Natt

Dessa ljuvliga dadlar smakade jag första gången när min syster hade med dem på julafton för två år sedan. Mycket enkla att göra och jag lovar: de kommer att göra succé på gottebordet!

24 dadlar utan kärnor

200 g mandelmassa

1 -2 msk rom eller apelsinblomsvatten (pressad apelsin går också bra)

4 msk Nutella

100 g smält mörk choklad

Börja med att blanda rom eller apelsinblomsvatten med mandelmassan. Lägg i 1/2 tsk Nutella i botten på dadeln. Forma mandelmassan till samma form som dadeln i något mindre storlek. Tryck sedan in den i dadeln och forma till den så att den blir något sånär jämn. När alla dadlarna är fyllda smältes chokladen i vattenbad och dadlarna doppas i och läggs i små veckade kakformar för att stelna.

Lakritskola

Detta var första gången jag gjorde kola och de blev inte helt lyckade på grund av att jag ledsnade på att vänta... Då kolasmetet kokat i 1 1/2 timme och jag gjort kulprovet med lyckat resultat trodde jag att termometern helt enkelt pajat och inte visade rätt antal grader. Det hade den inte... Kolan blev mer som fudge och jag räddade den genom att doppa bitarna i ljus choklad.

Så kom ihåg att koka kolasmeten till den når 121 grader! Vid 116 grader blir det fudge och det är visserligen gott det också - men har inte kolans seghet och det är ju den man är ute efter, eller hur?

Lakritskola

2.5 dl grädde
250 g socker
2 1/2 msk sirap
1 msk glykos
25 g smör
3 tsk lakritspulver Kung Markatta

100-200 g smält ljus choklad

Koka allt utom lakritspulvret i en traktörpanna eller i en vid tjockbottnad kastrull. Kolasmeten ska bubbla över hela ytan och man ska helst inte röra för mycket i den. När kolasmeten nått 116-121 grader blandas lakritspulvret i. För att få det jämnt utrört i smeten kan man använda en visp.

Gör en form 15 x 20 cm av bakplåtspapper genom att vika upp kanterna och snurra hörnen så att kanterna hålls uppe. Häll i smeten och låt stelna i kyl - eller utomhus.

När kolan stelnat klipps eller skärs kakan i bitar som doppas i den smälta chokladen och får sedan svalna i kyl - eller utomhus. De kan då förvaras i en burk staplade på varandra. Om man inte vill doppa dem i choklad måste man vira in dem i exempelvis bakplåtspapper. Jag doppade hälften av dem i 100 g choklad och resten virade jag in i bakplåtspapper.

Vita fikonbollar (ca 25 st)

20 torkade fikon

200 g mandelmassa

1 msk pressad saft av 1 apelsin

(ev 1 msk rom)

200 g vit choklad

Ta bort det hårda skaftet från fikonen och kör sedan i matberedare tillsammans med mandelmassan. Tillsätt den färskpressade apelsinsaften. Rulla små bollar och lägg dem på bakplåtspappet. Bryt chokladen i mindre bitar och smält i en djuptallrik över vattenbad. Doppa fikonbollarna i chokladen och låt svalna helt innan de förpackas i en burk.



  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post104

Patrons julköttbullar på älgfärs

JulPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:10:41

Idag ska jag dela med mig av recept på vår familjs julköttbullar, som är gjorda på älgfärs. Ingen gör så goda köttbullar som patron! Receptet är ett gammalt beprövat från Vår kokbok, som han tagit till nya höjder, som Ernst skulle ha sagt.

Patrons julköttbullar med kryddpeppar

4 msk ströbröd

1 msk potatismjöl

1 1/2 dl vispgrädde (eftersom älgfärs är magert behövs den feta grädden)

Börja med att svälla ströbrödet och potatismjölet i grädden i ca 10 minuter. Medan ströbrödet sväller blandar man övriga ingredienser.

500 g älgfärs

1 ägg

1 riven gul lök

1 msk fransk senap

1/2 - 1 tsk malen kryddpeppar

2 tsk salt

nymalen svartpeppar

rapsolja och smör till stekning

Provstek gärna en köttbulle och smaka av. Rulla sedan små köttbullar och stek antingen i stekpanna eller i långpanna i 225 grader tills de fått fin färg. Jag steker alltid i en blandning av rapsolja och smör för att smöret inte ska bli bränt.

Patrons julköttbullar med ansjovis

Gör en likadan köttbullssmet, men byt ut kryddpeppar mot 1 msk ansjovisspad.

Obs! Minska saltmängden till 1 tsk.

Vi har tidigare provat med mosade ansovisfiléer i smeten, men vi tycker att det blir bättre med bara spadet från ansjovisen.

Köttbullarna går utmärkt att göra långt i förväg och frysas in, för att sedan tinas upp och värmas försiktigt i lite smör i exempelvis en traktörpanna med lock så att de behåller sin saftighet.




  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post103
Next »