Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Som Tam: thailändsk råkostsallad

ThailändsktPosted by Carina Fjällborg Mon, April 21, 2014 16:04:58

Som Tam

2 morötter

1 grön papaya eller 1/2 litet vitkålshuvud

4 thailändska röda chilifrukter

2 vitlöksklyftor

1/2 pressad citron

1 tunt skivad tomat

1 msk torkade räkor (finns i asiatiska livsmedelsbutiker)

1 msk 'Nam Pla' fisksås

1 msk socker

Egentligen ska man hacka papayan med en vass kniv, men det kräver en viss teknik så man kan riva den grovt istället. Riv morötterna grovt och lägg över allt i en stor skål.

Skölj de torkade räkorna i varmt vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten medan salladen tillreds. Skala och hacka vitlöken och lägg hacket i en mortel. Ta bort skaft, frön och de vita hinnorna från chilin, hacka dem och lägg dem i morteln.

Stöt vitlök och chili tills de finfördelats, men inte blivit mos. tillsätt den skivade tomaten, citronen och de blötlagda och urkramade räkorna och fortsätt att mortla lite till. Häll över blandningen i skålen med vitkål och morötter.

Tillsätt de övriga ingredienserna och stöt lite till med mortelstöten så att smakerna blandas.

Servera Som Tam till thai-mat eller som här till halstrad fisk och ris.  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post93