Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Sima

ÖvrigtPosted by Carina Fjällborg Sat, April 19, 2014 10:21:23

När jag var barn gjorde mamma alltid Sima till Valborgsmässoafton. Pappa samlade ihop brännbart material till en liten majbrasa på ängen utanför vårt hus i Jukkasjärvi, där jag och mina syskon sedan stod med en falukorvsskiva på en grillpinne i ena handen och en liten flaska Sima i den andra och väntade på att elden skulle falna till glöd så att vi fick grilla våra korvar.

Det är många år sedan jag gjort Sima , som är en finsk specialitet, men när min lillasyster i förskingringen ringde och ville ha receptet så tänkte jag att det kanske är fler som skulle vilja ha det. Själv ska jag definitivt göra ett försök i år.

8 l vatten

1/2 kg socker

1/2 kg farinsocker

2 ekologiska citroner

Koka upp vattnet. Tillsätt sockret under omrörning. Tvätta citronerna och skala dem om de inte är tunnskaliga och skär bort det vita innan citronerna skivas och läggs i grytan tillsammans med skalen. (Det vita under skalet ger en besk smak åt drycken).

1/4 tsk färsk jäst

Låt drycken svalna och när den är fingervarm smulas jästen ner.

Låt stå svalt över natten.

russin

Lägg russin i väl rengjorda glasflaskor och häll på drycken ända upp till korken. Låt stå svalt, gärna kylskåpskallt, i 5 dygn.

  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post92