Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

älgkött + sallad = köttsallad Nam Tok

ThailändsktPosted by Carina Fjällborg Sat, April 05, 2014 10:02:54

Nam Tok

400 g älgkött av filé, ryggbiff, innanlår eller rostbiff

3 vitlöksklyftor

4 korianderrötter

40 ml rapsolja

nymalen svartpeppar

Mixa vitlök, korianderrötter, rapsolja och svartpeppar och bred ut blandningen över köttet. Låt marinera 30 minuter. Eventuellt kan köttet delas i två tjocka skivor.

Pensla en grillpanna med olja och grilla köttet 2-4 minuter på varje sida, beroende på tjocklek. Vänd bara köttet en gång. Alternativt kan man grilla köttet på en utomhusgrill. Låt köttet svalna.

Under tiden görs salladen och dressingen:

Valfri salladssort helst med mjuka blad

200 g cocktail/körsbärstomater

1 liten gurka

4 salladslökar

1 dl färska korianderblad

sprid ut salladen på ett uppläggningsfat, strö över de delade körsbärstomaterna, den skalade och hackade gurkan, och salladslöker skuren i diagonala bitar.

Dressing:

40 ml Nam Pla (fisksås)

40 ml saft från lime

4 tsk japansk soja

2 tsk hackad färsk chili (fröna och hinnorna bortskrapade för mildare smak)

2 tsk råsocker/palmsocker/farinsocker

Rör om tills allt socker lösts upp.

Skär det svalnade köttet i tunna skivor och lägg upp det på salladsbädden. Stänk på dressingen och strö över korianderblad.  • Comments(1)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post84