Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

3 x gravad röding eller laxöring

JulPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:05:59

Patron gillar att lägga ut isnät - och jag gillar att patron gillar att lägga ut isnät.

Min pappa höll på med isfiske så länge han levde. Det var ingen lek ska jag säga! Han sågade upp två stora fyrkantiga hål i isen och sköt iväg en s k 'isbjörn' från det ena hålet till det andra, vilket är ett delikat precisionsgöra. Det fanns inga neoprenhandskar på den tiden så det blev kallt om fingrarna. Nätet fästes i isbjörnens lina och drogs på så sätt från ett hål till ett annat ca 10-20 meter därifrån.

Patron fick en 'härvel' av mig i julklapp för ett antal år sedan, vilken underlättar arbetet betydligt. Fast det händer att han använder 'isbjörn' än idag.

När isen bär och innan dagarna blir för korta, vilket sker under en kort tid i november lägger han ut nät 3-4 gånger. I år hade vi turen att få flera stora laxöringar som jag ska grava idag. Det är lättast att filéa fisken om den är halvtinad.

OBS! Kom ihåg att fisk som ska gravas måste frysas i minst 5 dygn innan.

Jag hittade en favorit i Allt om mat 17/96 med rosépeppar och pastis (ett franskt anisbrännvin), men tyvärr hade de inte pastis på systembolaget i Kiruna i år så då får jag hitta på något annat.

Man kan naturligtvis använda lax, röding eller t o m sik till dessa recept. Jag personligen tycker att sik är godast att grava.


Ias norrlandsgravade laxöring

I byarna i Tornedalen gravar man fisk med endast grovsalt och eftersom jag är van vid den smaken tycker att recepten på gravad lax innehåller för mycket socker och vitpeppar, så jag minskar sockermängden och tillsätter endast en liten, liten nypa vitpeppar.

500 g laxöring, röding, sik eller lax

2 msk grovsalt

1 tsk strösocker

1 kryddmått vitpeppar

färsk dill

Jag delar en filé och lägger den ena i en plastpåse. Strör över salt-socker-pepparblandningen och lägger rikligt med dill på. Sedan lägger lag den andra filéen ovanpå. In i kylen i 1-2 dygn beroende på tjocklek. Vänd på påsen ett par gånger om dagen.

Ias Rök- och whiskygravad laxöring

Detta recept hittade jag i Allt om Mat Julspecial 2004 och har minskat socker och vitpepparmängden något.


400 g laxöring, röding, sik eller lax

1/4 dl whisky

1 tsk liquid smoke

1 1/2 msk grovsalt

1/2 msk strösocker

1 kryddmått vitpeppar

Dela filén i 2 delar. Lägg den ena filén i en plastpåse. Blanda alla ingredienserna och smeta ut över filén och lägg den andra filén ovanpå. In i kylen i 1-2 dygn beroende på tjocklek. Kom ihåg att vända på påsen ett par gånger om dagen.

Ias gin- och enbärsgravad laxöring

Detta recept hittade jag i Mitt Kök Julspecial 2012 och som vanligt har jag modifierat det lite för att passa mina smaklökar.

500 g laxöring, röding, sik eller lax

2 msk grovsalt

1/2 msk strösocker

1 liten ekologisk citron

4 lätt krossade enbär

2 msk gin

Dela laxöringen och lägg den ena halvan i en plastpåse. Tvätta citronen (om du inte hittar ekologiska citroner är det extra viktigt att tvätta ordentligt under varmt vatten)

Blanda alla ingredienser och smeta ut över filén i påsen. Lägg den andra delen ovanpå. In i kylen i 1- 3 dygn beroende på tjocklek. Glöm inte att vända på påsen ett par gånger om dagen.

  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post102