Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Mammas blåbärspaj på vetedeg

BakatPosted by Carina Fjällborg Sun, February 11, 2018 10:51:23


Gör en vanlig vetedeg med kardemumma:

1 jäst för söta degar
1 dl strösocker
1 tsk salt
2 tsk kardemumma
5 dl mjölk
150 g smör
ca 13-15 dl vetemjöl

Smält smör i en kastrull eller i mikro och tillsätt mjölk. Blanda jäst med salt. Rör om tills jästen smält. Tillsätt den ljumma mjölk-och smörblandningen, socker och kardemumma under omrörning. Tillsätt mjölet lite i taget. Den mindre mängden om du använder hushållsassistent.
Låt degen jäsa övertäckt på en varm plats. När degen jäst till dubbel storlek tas den upp på bakbord och knådas lätt. Dela degen i två delar. Kavla ut den ena delen så att den blir ca 5 cm större på alla sidor än en långpanna. Täck långpannan med bakpapper och lägg den utkavlade degen på.

12-14 dl färska blåbär
2 dl strösocker
3 msk potatismjöl

Blandas i en plastpåse och fördelas över degplattan. Vik kanterna över blåbären som bilden visar.
Gör rutmönstret av degremsor genom att snurra degbitar från den andra halvan av degen och sedan kavla ut dem tunt. (Det går bara åt lite av degen. Resten kan man göra bullar av)
Lägg dem över blåbären och 'klistra fast' dem genom att fukta änderna lätt och trycka fast dem i degkanterna.
Pensla degremsorna och kanterna med ett uppvispat ägg.
Grädda i 200 grader varmluft eller 225 grader i vanlig ugn tills blåbären börjat bubbla och kanterna och degremsorna fått färg. Låt svalna under bakduk innan den skärs i rutor.
Vi äter den som den är till kaffet, en visst kan man ha vispgrädde eller glass till.



  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post110

Ias Jukkasbröd

BakatPosted by Carina Fjällborg Tue, December 02, 2014 08:00:56

Detta bröd bakas överallt i byarna i Tornedalen och får då namn efter byn där de bakas. Eftersom jag är uppvuxen i Jukkasjärvi får det naturligtvis heta Jukkasbröd. Det finns lika många recept på detta bröd som det finns hushåll. Jag har testat mig fram till detta recept genom mamma Airis och svärmor Helvis.

I vårt hushåll är det patron som står för bakandet av dessa platta brödkakor eftersom han gör det med den äran. Ingen jul utan Lassebröd.

Ias Jukkasbröd (eller Lassebröd)

(ca12 stora brödkakor)

2 jäst

2 dl ekologisk standardmjölk

1 l vatten

100 g smör

2 dl brödsirap

1/2 - 1 msk salt

1 dl Fibrex

ca 1 l ekologisk rågsikt

ca 2 l ekologisk vetemjöl special

Börja med att smälta margarinet i en kastrull eller i mikron. Tillsätt mjölk och vatten. smula ner jästen i en bunke eller i en hushållsassistent om du har en. Tillsätt 1 msk sirap. Rör tills jästen smält.

Tillsätt sedan resten av sirapen, salt, Fibrex, rågsikt och sist vetemjöl special. Häll inte i allt mjöl på en gång utan prova dig fram till rätt konsistens. Degen ska bli ganska lös. Bara precis så att det inte fastnar på fingret när man trycker lite. Låt assistenten gå i minst 5 minuter. På så sätt blir brödet härligt segt.

Låt degen jäsa i rumstemperatur i minst 30 minuter.

Stjälp upp degen på ett bakbord och knåda ut luftbubblorna. Dela degen i 12 bitar och gör 'ämnen' genom att rulla en degbit under kupad hand tills det känns som om degen 'växer'. Lägg ämnena under bakduk och kavla ut dem med en kruskavel till 1/2 - 1 cm tjocklek.

Det är i detta moment som patron är oslagbar! Han får sina brödkakor tunna och sega - utan att bli torra och hårda - precis som jag vill ha dem. Men om man föredrar tjockare brödkakor så låter man helt enkelt bli att kavla dem så tunt. Lägg mellan bakdukar att jäsa en andra gång.

Värm upp ugnen till maxtemperatur under tiden. Helst ska du ha en ugn som går upp till 300 grader. Har du en pizzasten är det ett ypperligt tillfälle att använda den. (I så fall måste brödkakorna göras något mindre. Du får då ut 15 kakor)

När alla kakorna är utkavlade har den första hunnit jäsa färdigt, så då är det bara att börja grädda. Stjälp upp brödet på en brödspade, nagga den ordentligt och skjuts in i ugnen på den upphettade bakplåten eller bakstenen.

Grädda i ca 5 minuter tills brödet fått fin färg.

När brödet fortfarande är varmt brukar jag riva loss en bit, dela den och fylla med smör och kaviar. Tillsammans med ett glas iskall mjölk är det himmelskt gott!


  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post101

Honungskaka - pastel de miel

BakatPosted by Carina Fjällborg Mon, April 21, 2014 17:15:35

Den här ljuvliga honungs- och sesamfrökakan som jag bakat många gånger, finns med i i Chaterine Schücks Sommarmat från 1996. Kokboken innehåller recept på enkel mat baserad på säsongens råvaror. En favorit som hängt med länge i det vilda köket. En guldgruva!

Den här kakan går snabbt att vispa ihop och innehåller ingredienser som man oftast har hemma, så den har varit en räddare i nöden när det vankats gäster.

Smöra en springform. Sätt ugnen på knappt 200 grader.

3 ekologiska ägg

2 dl ekologiskt rörsocker eller strösocker

vispas pösigt.

1 msk honung

3/4 dl rapsolja

1 dl yoghurt

rivet skal av 2 apelsiner (obs! tvätta apelsinerna noggrant)

vispas ihop i en annan skål och blandningen rörs ner i äggsmeten.

2 dl ekologisk vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 msk kakao

1 tsk kanel

Sist vänds de torra ingredienserna ner i smeten. Vispa inte utan rör ner mjölet.

Häll smeten i springformen och strö över

1 msk sesamfrön

lite strösocker

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.

Njut den tillsammans med en kopp indisk chai. (Fast kaffe går ju också bra)





  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post94