Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Afghanska koftas i kryddig tomatsås

AfghansktPosted by Carina Fjällborg Sat, March 21, 2015 12:18:25

Afghanska köttbullar (8-10 portioner)


500 g nöt- eller älgfärs
2 st gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 msk färsk koriander eller
1 msk krossad koriander
1/2 msk salt
1 tsk spiskummin

Finhacka löken och pressa vitlöken och blanda ner kryddorna i färsen. Blanda ordentligt och forma den till fina köttbullar.

Tomatsås:

3-4 msk olivolja
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 msk kofta masala eller
1 msk garam masala
1 chili
1 dl vatten

Finhacka löken och stek i oljan. Hacka chillin och ta bort kärnorna om du använder thailändsk chili, som är mycket starkare än de stora chilifrukterna. Tillsätt efter någon minut den finhackade chilin och finhackad vitlök och stek tills vitlöken fått färg.

Häll därefter i de krossade tomaterna och salta. Tillsätt kofta Masala/garam masala och lägg på lock. Låt koka i 7-9 minuter. Tillsätt därefter köttbullarna och rör om.

Häll på vattnet och låt sjuda ca 10 -15 minuter. Servera med basmatiris, sallad Shirazi och naan barbari. Se recept under övriga afghanska rätter.









  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post107

Afghansk middag: Kabuli Pilau

AfghansktPosted by Carina Fjällborg Tue, November 18, 2014 08:48:30

Det finns lika många varianter på Kabuli Pilau som det finns afghanska husmödrar och jag har smakat på många varianter. Alla är goda men den absolut godaste har jag ätit på en Eid al Adha-fest som anordnades på Östermalmsskolan i Kiruna i höstas. Sedan hade jag turen att träffa dottern till kvinnan som tillagat den, på den skolan där jag arbetar, och fick receptet av henne. Eftersom jag inte kan nöja mig med de recept jag får, utan måste experimentera lite själv, har jag kommit fram till detta recept med älgkött, där jag har tillsatt Garam Masala för att få mer hetta.

För 6-8 personer:

ca 800 g lamm eller älgkött skurna i 3 cm kuber

2 finhackad gula lökar

3 finhackade vitlökar

2 kardemummakapslar

1 hel kryddnejlika

3 tsk salt

nymalen svartpeppar

1 tsk gurkmeja

2-3 msk rapsolja

3 dl vatten

Stek den finhackade löken i olja i en gryta tills den fått färg. Lägg i den finhackade vitlöken och fortsätt att bryna till vitlöken också fått färg. Lägg i de hela kardemummakapslarna och den hela kryddnejlikan och låt dem gå i oljan några sekunder under omrörning. Lägg i köttbitarna lite i taget och bryn dem. Löken kommer att bli brun och det är meningen. När köttet är brynt tillsätts de malda kryddorna. Rör om och häll i vattnet. Koka upp och låt småputtra under lock tills köttet är så mört så att man kan riva isär det med en gaffel, vilket tar ca 3 timmar.

7-8 dl basmatiris

Förbered basmatiriset genom att skölja det och lägga det i blöt ca 2-3 timmar. Jag använder ett ris av märket Pamir som är av mycket högre kvalitet än det man köper i vanliga livsmedelsaffärer. En tiokilos säck kostar 250:- hos Istanbul Minimarket i Kiruna och det är billigare än det betydligt sämre riset på ICA och COOP.

2-3 morötter

1 dl russin

1 dl skalad mandel eller pistachenötter

2 dl rapsolja

Skala morötterna och dela dem på mitten. Dela dem på längden och skär dem i tunna strimlor. Torka av dem med hushållspapper och lägg ner dem i en kastrull med upphettad rapsolja. Fritera morötterna tills de mjuknat och fått färg. Sockra lite på morötterna. Efter halva tiden läggs först russinen och sedan mandlarna i oljan. Ta upp dem med hålslev och spara oljan. Låt dem rinna av på hushållspapper.

Koka riset:

Koka upp ca 2 1/2 - 3 l vatten i en stor kastrull med 2 tsk salt. Häll ut blötläggningsvattnet och låt riset rinna av i ett durkslag. Häll det sedan i det kokande vattnet och låt koka i ca 5 minuter. Häll av vattnet och låt riset återigen rinna av i ett durkslag. Torka av kastrullen och häll i ca 1 msk olja som hettas upp. Häll riset i kastrullen och krydda med

4 hela kryddnejlikor

1 tsk malen spiskummin

1 tsk malen koriander

1 tsk malen kardemumma

1/2 msk Garam Masala

nymalen svartpeppar och salt

Rör ner kryddblandningen i riset och lägg på lock. Sänk värmen till låg.

2 msk strösocker

smältes i en liten kastrull tills det blir brunt.

Sedan hälls 2 dl vatten över det smälta sockret. Var försiktig så det inte stänker! Koka upp. Häll sedan sockerlösningen över riset. Häll även ca 2 dl köttbuljong och 1-2 msk av den överblivna frityroljan över riset. Rör om och lägg på lock med en kökshandduk under. Koka på medelhög värme i ca 5 minuter. Tag sedan grytan/kastrullen från plattan, gör en grop på ena sidan, lägg i de friterade morötterna, mandlarna/nötterna och russinen och täck med ris.

Gör en ny grop på andra sidan, lägg i köttet och täck med ris. Gör flera hål i riset ända ner till botten av kastrullen med ett långt skaft, lägg på locket med en kökshandduk under och ställ tillbaka kastrullen/grytan på plattan. Sänk värmen till låg (2 på en 12-skalig termostat) och låt riset gå färdigt i 20-30 minuter. Om man inte ska servera rätten direkt, kan den stå längre på lägsta värme eller med avslagen platta.

Lägg upp rätten på ett stort fat med riset längst ner, sedan köttet, lite mera ris och sist moröttern, mandlarna/nötterna och russinen.

Servera Kabuli Pilau med naan barbari, youghurt med gurka, mynta och vitlök och sallad Shirazi.



Persisk yoghurt

4 dl turkisk yoghurt

Eller om du är riktigt på hugget så gör du egen yoghurt genom att koka upp standardmjölk och låta den svalna på diskbänk. Lägg i en klick yoghurtkultur och låt stå över natten i rumstemperatur och voilà: egen yoghurt som smakar betydligt bättre än den köpta.

1/2 riven gurka

1 finhackad vitlöksklyfta

1 tsk torkad mynta

(1 tsk torkad dill)

salt

nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna och låt stå i kylen till serveringsögonblicket.


Persisk sallad 'Shirazi'

1 ask körsbärstomater eller 4 stora tomater

1 gurka

1/2 rödlök/1 schalottenlök/2 salladslökar

1/2 citron eller lime

1 färsk chilifrukt

1 tsk torkad mynta

lite olivolja

salt

nymalen svartpeppar

Hacka tomater och gurka smått och rödlöken och chilifrukten så smått som det bara går. Smula över myntan och pressa över citronsaft. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och blanda. Smaka av och försök hitta en balans mellan hetta, syra och sälta.

Egentligen ska det inte vara grönsallad i en Shirazi - men jag har även i isbergssallad eller krispsallad.


Naan barbari

Som med allt hembakat bröd finns det lika många recept som familjer. Här är mitt recept som ger fyra bröd stora som en bakplåt.

50 g färsk jäst

1 msk salt

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt. Rör om tills jästen smält.

10 dl fingervarmt vatten

0,5-1 dl raps- eller olivolja

Häll i vätskan och rör om.

5 dl Lantbrödsmjöl fyra sädesslag med surdeg

1,7 l vetemjöl

Tillsätt mjölet lite i sänder och bearbeta degen - för hand eller i en hushållsassistent - tills den är något fast men ändå lösare än vanlig bröddeg, eftersom den inte ska kavlas utan tryckas ut direkt på en plåt.

Jäs degen övertäckt i 1-2 timmar beroende på temperatur i köket. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, bearbeta den lätt och dela i två till fyra delar, beroende hur tjocka bröd du vill ha. Gör ämnen dvs bearbeta degen och gör stora 'bullar'. Låt jäsa ca 15-20 minuter. Lägg upp varje ämne på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och platta till den med början från mitten och utåt tills den täcker plåten. Man behöver mjöla händerna lite då och då och man kan behöva assistans av någon som håller i bakplåtspappret så att det inte glider iväg.

Låt brödkakorna jäsa ca 30 minuter under bakduk. Sedan 'naggar' man brödet med fingertopparna i sidled från mitten och utåt, så att det bildas ett vackert mönster. Man kan doppa fingertopparna i vatten eller stänka vatten på brödkakan innan. Sist strös eventuellt svarta- och/eller vita sesamfrön över brödkakan.

Grädda på högsta värme i ca 10 minuter och låt svalna under dukar.

Tashakor Shahla!




















  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post100

Trettondagshelg med persisk middag

AfghansktPosted by Carina Fjällborg Mon, January 06, 2014 10:47:52

God Jul!

Trettondag i nådens år 2014. Den helg då en stor del av världens kristna firar jul. Det finns fyra olika tillfällen då kristna kyrkor firar Jesu födelse: Den 25 december är det julfirande i de västerländska kyrkorna (förutom i Sverige av någon underlig anledning)och i de ortodoxa kyrkorna i exempelvis Grekland, Rumänien och Bulgarien samt i de flesta syrisk-ortodoxa.

Den 5 januari firar spanjorerna att Los Reyes Magos är på väg runt om i landet för att dela ut julklappar åt barnen som de får den 6 januari.

Den 6 januari firar de flesta armenier i samband med Epifania. Epifania firades från början till minne av Jesu dop, men kom att bli den dag då man firade de tre vise männen Kasper, Melker och Baltsar, som kom med gåvor till den nyfödda Kristus.

Den 7 januari firar de rysk-ortodoxa, serberna, syrianerna i Israel, kopterna och etioperna.

Bakgrunden till att den ortodoxa julen (liksom påsk, pingst och alla andra kristna högtider) inte infaller på samma datum som den gör i de flesta kristna länder är att man använder olika kalendrar. Inom ortodoxa kyrkan använder man sig av den julianska kalendern och inom den katolska och protestantiska kyrkan använder man den gregorianska.

Denna helg får mig även att osökt tänka på Shakespeares komedi som han kallade Twelfth Night, Or What You will, vilken kom att heta Trettondagsafton på svenska. Pjäsen, som är en förväxlingskomedi, framfördes för första gången 1601. Den handlar om tvillingarna Viola och Sebastian som lider skeppsbrott utanför Illyrien (nuvarande Albanien, Bosnien och Kroatien). Förklädd som sin, vilket hon tror, omkomne bror Sebastian, men under namnet Cesario, tar Viola tjänst hos hertigen Orsino, som är förälskad i grevedottern Olivia. Han sänder Cesario/Viola för att fria till Olivia som dock förälskar sig i budbäraren själv. Samtidigt förälskar sig Cesario/Viola i hertigen. Under tiden har Violas bror tagits om hand av piraten Antonio, vilka utvecklar en djup vänskap med erotiska undertoner. Efter många och långa förvecklingar slutar spelet ändå lyckligt och allt uppenbaras (Epifania=uppenbarelse).

Vi firade Epifania med en persisk middag på Trettondagsafton, bestående av Ghormeh Sabzi, som nog kan sägas vara en nationalrätt i Iran. Väldigt speciell både i utseende och smak. Jag har lagat Ghormeh Sabzi på både lammkött och älg, eftersom man kan använda både lamm och nöt.

Ghorme Sabzi på älg eller lamm (4 pers)

2 dl torkade red kidneybönor

Lägg de torkade bönorna i blöt över natten. Koka dem sedan i nytt vatten i 10-15 minuter. Skölj dem sedan i kallt vatten. (Om burkbönor används behöver man inte förkoka dem).

2 gula lökar

2 vitlökar

finhackas och steks på låg värme i olja (raps- eller olivolja) tills de blivit gyllenbruna.

400-500 g älgkött eller lammkött

Skär köttet i kuber på ca 5 cm. Lägg i allt kött och bryn det lätt tillsammans med löken.

1 dl finhackad dill
2 msk torkade bockhornsklöverblad
2 dl finhackad bladpersilja
1 dl finhackade korianderblad
3 dl finhackad gräslök/salladslök/purjo

steks under tiden i en stekpanna i

2 msk olivolja

under 20-30 minuter

I orientaliska livsmedelsbutiker finns en torkad blandning på bockhornsklöverblad (vilket kan vara mycket svårt att få tag på annars), persilja, koriander och purjolök speciellt för Ghormeh Sabzi. Kryddblandningen finns även på konserv.

1 tsk torkade örtkryddor kan sägas motsvara 1 dl färska, hackade. De torkade örtkryddorna läggs i blöt i lite varmt vatten i ca 1 timme innan de steks i olivolja i ca 30 minuter. Om man använder konserverade örtkryddor blandar man bara i dem i slutet av kokningen utan att försteka dem.

Krydda köttet med

2 tsk gurkmeja

2 tsk Madras curry

1 tsk svartpeppar

salt

Fyll på med vatten så att det nätt och jämnt täcker köttet och låt puttra i ca 2 timmar.

(2 msk tomatpuré)

6 torkade limefrukter

Torkad lime hittar man också i orientaliska livsmedelsbutiker. Krossa de torkade limefrukterna lätt och plocka bort kärnor och hinnor. Skalen och det torkade fruktköttet ska i grytan.

Låt koka ytterligare 1-2 timmar. Smaka av med saften från

1/2 färsk lime

och eventuellt mera salt och kryddor.

Servera Ghormeh Sabzi med persiskt ris, gurk- och myntayoghurt, sallad Shirazi och bröd naan barbari.




Persiskt ris

4 dl basmatiris

2 tsk salt

Basmatiris finns att köpa i de flesta livsmedelsbutiker, men jag brukar köpa ett ris av märket Pamir som håller mycket högre kvalitet. Skölj basmatiriset 3-4 gånger. Låt det ligga i blöt i minst 30 minuter. Helst flera timmar. Koka upp vatten i en stor gryta och häll i det avrunna riset. Salta. Koka riset i ca 3-5 minuter. När riset är genomkokt men fortfarande fast hälls det i ett durkslag och får rinna av. Häll tillbaka riset i grytan.

2 msk raps- eller olivolja

2 msk smör

Hetta upp olivolja i en kastrull och lägg i smöret. Häll blandningen av fräsande olja och smör över riset och fortsätt att koka riset med en kökshandduk mellan kastrull och lock i ca 30 minuter på medelhög temperatur. Detta förfaringssätt gör att det bildas en gyllenbrun skorpa i botten av kastrullen som är delikat.

Vill man göra saffransris så lägger man en nypa saffran i blöt i kallt vatten. När riset är klart tar man undan en del av det och blandar med saffran. Vid serveringen lägger man upp riset på ett stort fat och lägger saffransriset ovanpå det vita så att det bildas ett vackert mönster.

Om man tycker att detta låter komplicerat så kan man bara servera vanligt kokt basmatiris till.


Persisk yoghurt

2 dl turkisk yoghurt

1/2 riven gurka

1 finhackad vitlöksklyfta

1 tsk torkad mynta

1 tsk torkad dill

salt

nymalen svartpeppar

Blanda alla ingredienserna och låt stå i kylen till serveringsögonblicket.


Persisk sallad 'Shirazi'

1 ask körsbärstomater eller 4 stora tomater

1 gurka

1/2 rödlök/1 schalottenlök/2 salladslökar

1/2 citron eller lime

1 färsk chilifrukt

1 tsk torkad mynta

lite olivolja

salt

nymalen svartpeppar

Hacka tomater och gurka smått och rödlöken och chilifrukten så smått som det bara går. Smula över myntan och pressa över citronsaft. Tillsätt olivolja, salt och svartpeppar och blanda. Smaka av och försök hitta en balans mellan hetta, syra och sälta.

Egentligen ska det inte vara grönsallad i en Shirazi - men jag har även i isbergssallad eller krispsallad.


Naan barbari

Som med allt hembakat bröd finns det lika många recept som familjer. Här är mitt recept som ger 3 bröd stora som en bakplåt.

50 g färsk jäst

1/2 - 1 msk salt

Smula ner jästen i en bunke, strö över salt och tillsätt brödsirap. Rör om tills jästen smält.

10 dl fingervarmt vatten

1 dl raps- eller olivolja

Häll i vätskan och rör om.

ca 5 dl franskt lantbrödsmjöl fyra sädesslag

ca 1,8 l vetemjöl

Tillsätt mjölet lite i sänder och bearbeta degen - för hand eller i en hushållsassistent - tills den är något fast men ändå lösare än vanlig bröddeg, eftersom den inte ska kavlas utan tryckas ut direkt på en plåt.

Jäs degen övertäckt i 1-2 timmar beroende på temperatur i köket. Ta upp degen på ett mjölat bakbord, bearbeta den lätt och dela i 2-4 delar, beroende på hur tjockt bröd du vill ha. Lägg upp varje degbit på en bakplåt täckt med bakplåtspapper och platta till den med början från mitten och utåt tills den nästan täcker plåten. Man behöver mjöla händerna lite då och då och man kan behöva assistans av någon som håller i bakplåtspappret så att den inte glider iväg.

Låt brödkakorna jäsa ca 30-40 minuter under bakduk. Sedan 'naggar' man brödet med fingertopparna i sidled från mitten och utåt, så att det bildas ett vackert mönster. Man kan doppa fingertopparna i vatten eller stänka vatten på brödkakan innan. Sist strös svarta- och/eller vita sesamfrön över brödkakan.

Låt jäsa i ytterligare 15-20 minuter under bakduk.

Grädda på högsta värme i ca 9-10 minuter och låt svalna under dukar.


Trevlig Epifania!




































  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post75