Ias vilda matblogg

Ias vilda matblogg

Om bloggen

Varför starta en matblogg när marknaden redan är översvämmad av dem? Ja, mina vänner tyckte inte att det räckte med att jag delade med mig av mina recept på Facebook utan ville att jag skulle samla dem i en blogg där de skulle vara lätta att hitta. Med min matblogg vill jag inspirera dig som är lycklig att ha frysen full med vilt och fisk - och även dig som inte har det - att laga både traditionella rätter från Sapmi och Tornedalen och spännande internationell mat!

Pot de chocolat aux mûres arctique

DesserterPosted by Carina Fjällborg Sun, November 10, 2013 13:14:10
Pot de chocolat aux mûres arctiques
(
chokladkräm med hjortron och havrecrunch, 6 pers
)

2 dl vispgrädde
1 1/2 msk mese (messmör)
1/2 dl färskost (typ Philadelphia)
1 msk ljus muscovadosocker

Häll ingredienserna i en kastrull och hetta upp under omrörning. När blandningen kokat upp tas kastrullen från plattan.

100 g mörk choklad (minst 70%)

Hacka chokladen och häll hacket i kastrullen. Rör om tills chokladen smält och krämen blivit slät och blank. Häll upp i glas på fot eller små formar. Lämna plats för hjortron och havrecrunch. Ställ i kylen minst en timme.
Servera med färska hjortron och toppa med havrecrunch.

Havrecrunch

1 dl havregryn
3 msk ljus muscovadosocker
20 g smör
(1/4 dl hackad mandel)

Hetta upp en stekpanna. Smält smöret och tillsätt socker, havregryn (och ev mandel). Stek under omrörning i 10 -15 minuter. Häll upp på en tallrik eller på ett smörpapper och låt svalna.









  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post63

Blåbärspaj LCHF

DesserterPosted by Carina Fjällborg Thu, October 03, 2013 08:06:26

Blåbärspaj LCHF

125 g smör

smältes. Börja med att pensla pajformen med det. Sedan blandas

2 1/2 dl mandelmjöl

1/2 dl kokosflingor

1/2 dl stevia strö

1 tsk bakpulver

och rörs ner i det smälta smöret tillssammans med

1 ägg

Häll smeten i pajformen och förgrädda i 200 grader i 10 minuter. Jag har en varmluftsugn med pajfunktion och trots att jag förgräddade pajdegen i 5 minuter (i 175 grader), blev den 'geggig' i botten.

5 dl blåbär

2 dl turkisk yoghurt/crème fraiche

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt

1 dl stevia strö

blandas och hälls över den förgräddade pajdegen. Den kommer att pösa upp på sidorna eftersom den inte blir fast som en vanlig pajdeg. Fortsätt att grädda den i ca 20 minuter. Servera den ljummen, eventuellt med lite vispgrädde med en knivsudd äkta vaniljpulver. (vilket inte jag tycker är nödvändigt då den innehåller så mycket turkisk yoghurt/crème fraiche)

  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post57

Julia Childs underbara äppelpaj från Normandie

DesserterPosted by Carina Fjällborg Sat, March 23, 2013 10:03:09

Denna äppelpaj med äggkräm är ljuvligt god och lätt att göra trots de olika momenten. Har du en varmluftsugn med paj/pizzaläge behöver du inte ens förgrädda pajskalet.

Tarte Normande aux pommes (6-8 pers)

Förvärm ugnen till 175 grader.

Paté Brisée Sucré (söt pajdeg)

150 g (ekologisk) vetemjöl

1 1/2 dl strösocker

1/4 tsk salt

120 g kallt smör i sockerbitsstora kuber

4 - 4 1/2 msk kallt vatten

Lägg de torra ingredienserna i en matberedare och kör på puls några varv så att de blandas. Lägg smörkuberna ovanpå. Kör tills smörets blandats med mjölet. Häll i vattnet genom matarröret. Obs! Inte allt på en gång! Kör bara tills degen precis går ihop.

Sedan kan man antingen kavla ut degen eller trycka ut den direkt i formen med mjöliga händer.

350-400 g skalade äppelskivor

60 g strösocker

1/2 - 1 tsk kanel

Lägg äppelskivorna i en plastpåse, tillsätt socker och kanel, skaka om och häll ut dem i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills äpplena är mjuka.

Under tiden görs äggkrämen:

1 ägg

60 g strösocker

Vispas med elvisp tills smeten är så tjock att det går att forma band.

30 g mjöl

1 1/4 dl grädde

3 msk calvados eller cognac

Vispa i mjölet, sedan grädden och sist calva eller cognac. Häll smeten över äppelpajen och ställ in den i ugnen och grädda i ca 10 minuter (äggkrämen ska pösa upp).

florsocker

Ta ut pajen, strö över rikligt med florsocker och fortsätt gräddningen i ca 10 minuter till.

Servera pajen varm eller ljummen.

  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post33

Hjortronparfait

DesserterPosted by Carina Fjällborg Sat, February 23, 2013 16:34:48

Detta är i mitt tycke desserternas dessert. Man kan förnimma doften av hjortronmyr och beckolja och höra myggornas bssssssurrande en varmklibbig sommardag i augusti, bara av att se på bilden.

Det är svårt att beskriva känslan av att vara på en hjortronmyr för någon som aldrig upplevt det. Den bitterljuva känsla när man - efter ett par timmars letande efter skogens guld - förbannar sin dumhet att återigen ha gett sig ut på dessa tungtrampade marker som ligger flera kilometer från närmaste väg. Man klafsar fram mellan tuvorna och aktar sig noga för att kliva i svartmyren, för då vet man inte hur djupt man sjunker. Man stannar upp för att pusta ut och torka bort svetten som rinner nedför pannan. Aktar sig för att få beckolja i ögonen. Beckolja är det enda som hjälper mot myggen och knotten, som samlar sig som ett moln runt huvudet i sin jakt på blod, och tar sig in i andningsvägar, ögon och öron.

Och sedan, när man till slut hittar en plätt som lyser guldgul mitt i allt det grönbruna, glömmer man bort alla vedermödor och sätter sig på huk med hinken mellan knäna och plockar med båda händerna för att spara tid. För man vet att det inte dröjer länge förrän ryggen och knäna börjar värka, och solen som gassar obarmhärtig från en klarblå himmel får krafterna att sina.

Då är det dags för en kaffepaus uppe på torrbacken. Man lägger sig direkt på marken vid elden och njuter av röken som driver bort myggen, doften av suovas och gurpi som fräser i stekpannan och kaffet som puttrar i den sotiga skogskaffepannan. Tar en bit gàhkku, suger upp lite av fettet från stekpannan och lägger på några skivor suovas eller gurpi på brödet. Lägger några bitar kaffeost i botten av kosan och häller på starkt kaffe. Njuter av stillheten på de oändliga myrarna och åsynen av de åtråvärda guldgula bären. Vet att man kommer att återuppleva detta varje gång man tar ut en påse hjortron från frysen under de mörka och kalla vintermånaderna. Och nästa sommar är man här igen.

Till Hjortronparfait behöver du:

6 äggulor

70 g strösocker (gärna råsocker)

vispas i en bunke i vattenbad tills sockret smält. Lyft bort bunken från vattenbadet och fortsätt att vispa tills smeten svalnat.

60 -100 g hjortron

värms försiktigt med lite socker och pressas genom en finmaskig sil så att kärnorna blir kvar i silen. Blandas sedan i smeten tillsammans med

2 cl konjak

4 cl hjortronlikör

1/4 citron/lime (saften av)

Sist vispas

7 dl vispgrädde

som försiktigt vänds ner i smeten. Häll parfaiten i en stor form eller två mindre och ställ i frysen minst 4 timmar. Tips: Klä formen med plastfolie så är det lättare att få ut den ur formen. När parfaiten ska serveras bör man ta ut den i god tid så att den hinner tina lite. Servera den med rårörda hjortron och maränger gjorda av äggvitorna som blivit över.

  • Comments(0)//matblogg.ias-vilda-norrlaendska.se/#post15